Wednesday, 23 July 2014

PERANCANGAN MENU



HAK 402 : PERANCANG MENU 

1. APAKAH ITU MENU ?


  • MENU ADALAH SATU SENARAI HIDANGAN LENGKAP UNTUK SESUATU SAJIAN

  • SAJIAN ADALAH MAKANAN YANG DI SAJIKAN PADA MASA TERTENTU SEPERTI  SARAPAN , MAKAN PAGI , MAKAN TENGAHARI , MINUM PETANG , DAN MAKAN MALAM

2.HIDANGAN WAJIB ADA AIR
  • KALAU TAK ADA AIR IA TIDAK BOLEH DIGELAR HIDANGAN
3.KEPERLUAN MERANCANG MENU
  • ·         SEDIAKAN SAJIAN YANG MENGANDUNGI NUTRIEN
  • ·         JIMAT MASA , TENAGA DAN BAHAN MAKANAN
  • ·         SEDIAKAN SAJIAN YANG MENARIK , BERKHASIAT DAN MENYELEREKAN
  • ·         IKUT ANGGARAN BELANJAWAN
4.FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERANCANGAN MENU
  • ·         JENIS HIDANGAN
  • ·         KEGEMARAN
  • ·         PERBELANJAAN
  • ·         SUMBER MAKANAN SEMASA
  • ·         KEMUDAHAN FIZIKAL
  • ·         SUMBER TENAGA DAN MASA
  • ·         KEPERLUAN
  • ·         KEPELBAGAIAN
  • ·         BILANGAN TETAMU
5.FUNGSI MENU
  • ·         MENENTU ANGGARAN BELANJA
  • ·         MENENTU PERALATAN YANG DIBUTUHKAN
  • ·         MENENTU WAKTU UNTUK PEROLAHAN
  • ·         MENENTU TENAGA YANG DIPERLUKAN
  • ·         MENENTU KETERAMPILAN YANG DIPERLUKAN
  • ·         MENENTU TEKNIK PENGOLAHAN MAKANAN
  • ·         MENENTU SIAPA YANG AKAN MAKAN DAN SIAPA YANG AKAN MASAK
6.HAL-HAL YANG PENTING DALAM PENYUSUNAN MENU
  • ·         NILAI GIZI
  • ·         KEBIASAAN MAKANAN
  • ·         KEWANGAN
  • ·         TUJUAN MENU DISUSUN
  • ·         VARIASI DAN KESEIMBANGAN
  • ·         PENYESUAIAN DENGAN IKLIM DAN CUACA
7.SARANAN DALAM PENYUSUAN MENU
  • ·         BUAT RENCANA HIDANGAN SECARA TERTULIS
  • ·         PERTIMBANGAN ASPEK-ASPEK MENU YANG DIBUAT
  • ·         MASUKKAN RENCANA SARAPAN PAGI
  • ·         MASUKKAN MAKANAN BARU SUPAYA DAPAT MENJADI MAKANAN KEGEMARAN
  • ·         PERTIMBANGKAN KEMAMPUAN DAPUR
  • ·         MEMANFAATKAN LEFT OVER
  • ·         FIRST IN , FIRST OUT
8.POLA MENU
·        
  •  DITINJAU DARI KEHADIRAN HIDANGAN
Ø  MENU TETAP : ADALAH MENU YANG MENAWARKAN HIDANGAN YANG SAMA UNTUK SETIAP HARINYAN
Ø  MENU BERPUTAR : ADALAH MENU YANG BERGANTI-GANTI SETIAP HARINYA UNTUK WAKTU TERTENTU
Ø  MENU A’LA CARTE : MENU YANG TETAP (DALAM BUKU MENU )
Ø  MENU TABLE D HOTE : MENU YANG TETAP DAN TIADA PILIHAN
9. POLO KERJA PENYUSUAN MENU
·       
  •   HIDANGAN PEMBUKA : APPETIZER
  • ·         HIDANGAN UTAMA : DANGING , UNGGAS ATAU IKAN + SAYURAN PELENGKAP
·         HIDANGAN : BUAH-BUAHAN , SWEET DISH 

No comments:

Post a Comment